

Een introductie in de wereld van microbiotica
Hoewel microbiotica een relatief nieuwe trend lijken, was het de Russische wetenschapper en Nobelprijswinnaar Elie Metchnikoff die ze in 1907 voor het eerst ontdekte.
Tijdens een studie bij Bulgaren boven de 100 jaar legde E. Metchnikoff een verband tussen de gefermenteerde yoghurt die ze elke dag aten en de bacteriën aanwezig in hun darmflora. Sindsdien hebben wetenschappers vele soorten bacteriestammen ontdekt, elk met hun eigen eigenschappen en effecten op het lichaam.
Wat zijn microbiotica nu eigenlijk en welke verschillende soorten bestaan er? Wat doen ze eigenlijk? En waar moet je op letten als je een microbiotisch voedingssupplement kiest?
Wat zijn microbiotica?
Eenvoudig gezegd zijn microbiotica levende micro-organismen die geschikt zijn voor menselijke consumptie en die een fysiologisch effect kunnen hebben wanneer we er genoeg van innemen. Ze komen van nature voor in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kimchi, zuurkool en miso, maar kunnen ook als voedingssupplement worden ingenomen. Deze 'vriendelijke' bacteriën helpen de bacteriën die reeds in de darmen leven een handje en zorgen ervoor dat het ecosysteem zo divers mogelijk is.
Helaas verblijven deze goede bacteriën maar tijdelijk in de darmen. Voor een maximaal voordeel moeten we dus zorgen voor een regelmatige aanvoer, hetzij via probioticarijke voeding, hetzij via dagelijkse supplementen.
Bestaan er verschillende soorten?
In microbiotische voedingssupplementen worden veel verschillende soorten mico-organismen gebruikt. De meest gebruikte families zijn Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia, en Bacillus worden in producten aangetroffen.
Binnen deze families vervullen verschillende soorten verschillende functies. Als wetenschappers de effecten van deze goede bacteriën onderzoeken, kijken ze meestal naar afzonderlijke stammen, zoals Lactobacillus plantarum 9843, een van de meest onderzochte stammen.

Waar moet je op letten als je een microbiotisch voedingssupplement kiest?
Je moet enkele belangrijke punten in gedachten houden als je een microbiotisch voedingssupplement kiest.
-
Klinisch getest en veilig: Het is belangrijk dat je supplement een stam bevat die klinische getest is. Check ook dat het etiket duidelijk de volledige naam van de stam(men) vermeldt, bv. Lactobacillus gasseri BNR1. Zo weet je precies wat het product bevat.
-
De mogelijkheid om de darmen levend te bereiken: om de darmen te bereiken, moeten de bacteriën de zure omgeving van de maag overleven. Controleer of je gekozen product garandeert dat de bacteriën de darmen levend bereiken. Meer resistente stammen hebben ook een groter uithoudingsvermogen.
-
Gegarandeerde stabiliteit: kies een supplement dat de CFU's (d.w.z. de colony forming units of het aantal kolonievormende eenheden, dat een schatting is van het aantal levende bacteriën per dosis) garandeert tot minstens de op de verpakking vermelde houdbaarheidsdatum. Controleer ook zorgvuldig de bewaaromstandigheden. Terwijl sommige stammen liever bij kamertemperatuur worden bewaard, moeten andere worden gekoeld om afbraak te voorkomen.
De voedingssupplementen van Probify combineren klinisch geteste bacteriestammen met zorgvuldig geselecteerde vitamines en mineralen. Al onze producten zijn gebaseerd op een van de meest onderzochte bacterieculturen, Lactobacillus plantarum 9843. Dit is een zeer resistente bacterie die de dikke darm levend bereikt en het hele darmkanaal koloniseert.
Ontdek het volledige gamma Probify-producten en vind het juiste product voor jou.