Overslaan en naar de inhoud gaan
listingarticle-tips-healthygut
< Alle tips

Gezonde darmen - de sleutel tot een gelukkig en gezond leven

De Japanners begrijpen al heel lang het verband tussen de gezondheid van de darmen en het algemene welzijn. Ze beschrijven de darmen als het 'centrum van geestelijke en lichamelijke kracht' (hara).

Maar het duurde tot het begin van de jaren 2000 vooraleer wetenschappers echt het verband tussen beide begonnen te bestuderen. Sindsdien heeft het onderzoek op dit gebied een brede belangstelling verworven. Wetenschappers zijn erin geslaagd om verbanden bloot te leggen tussen de gezondheid van de darmen en een reeks schijnbaar ongerelateerde gebieden, zoals immuniteit, geestelijke gezondheid, slaap, hersenfunctie en huidgezondheid.

Maar wat zorgt voor gezonde darmen en wat kan je doen om voor je darmen te zorgen?

Wat zorgt voor gezonde darmen?

De darmen herbergen triljoenen micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Samen staan ze bekend als het 'darmmicrobioom' en ons individuele microbioom is even uniek als onze vingerafdruk.

De meeste van deze micro-organismen leven in de dikke darm en voeren er een aantal essentiële taken uit. Ze breken onverteerd voedsel af, produceren vitamines zoals vitamine K en vitamine B12 en hormonen zoals serotonine en melatonine, beperken de groei van mogelijk schadelijke bacteriën en nog veel meer.

Wetenschappers zijn het erover eens dat de sleutel tot gezonde darmen schuilt in een zeer diverse gemeenschap van micro-organismen verspreid doorheen de darmen. Op deze manier kan dit veelzijdige en veerkrachtige team de balans in stand houden die nodig is om uw darmen in goede conditie te houden.

Hoe houdt je je darmen in goede conditie?

Afbeelding
articleproduct-healthygut

Onze individuele darmflora begint zich bij de geboorte te ontwikkelen en evolueert in de loop van ons leven. Hoewel er dus niet één ideale samenstelling is, zijn er wel een aantal manieren om een gevarieerde darmflora te stimuleren, zoals:

  • Gezond eten: een gevarieerde, evenwichtige voeding met veel fruit en groenten bevordert de diversiteit van de darmflora. Verschillende bacteriesoorten hebben namelijk verschillende behoeften. Gefermenteerd voedsel met levende micro-organismen, zoals yoghurt, kan ook helpen. Anderzijds leiden sterk bewerkte voedingsmiddelen, suikers en kunstmatige zoetstoffen, alsook een hoog vetgehalte tot een verminderde diversiteit van het microbioom.

  • Voldoende slapen: we weten al hoe slaap, of het gebrek eraan, een impact heeft op onze stemming en ons energieniveau. Maar slaap blijkt ook een invloed te hebben op onze darmflora. Een aantal studies hebben aangetoond dat mensen die goed slapen een meer diverse darmflora hebben, en dat slecht slapen aan een verminderde diversiteit wordt gelinkt. Een goede slaaphygiëne, zoals een vaste bedtijd en het vermijden van cafeïne en elektronische schermen in de late uurtjes, kan bijgevolg helpen om uw darmen tevreden te houden.

  • Stress beperken: stress en angst uiten zich vaak in spijsverteringsproblemen, van indigestie of maagklachten tot diarree of constipatie. Onderzoek wijst uit dat stress niet alleen de darmwand verzwakt, maar ook de structuur en de activiteit van bacteriën in de darmen kan beïnvloeden. Om stress onder controle te houden, ga je best op zoek naar ontstressers die werken voor jou, zoals yoga, buitenactiviteiten, mindfulness of meditatie.

  • Regelmatig sporten: lichaamsbeweging verbetert niet alleen je fysieke conditie en je stemming. Uit onderzoek blijkt ook dat een actieve levensstijl de diversiteit van de darmflora kan verrijken, de immuniteit kan versterken en het risico op maag- en darmstoornissen en -ziekten kan helpen verminderen. Lichaamsbeweging vermindert ook stress en helpt u om beter te slapen, twee andere belangrijke factoren voor gezonde darmen.

  • Vermijd antibiotica tenzij het nodig is: alhoewel antibiotica soms noodzakelijk zijn, mag je niet vergeten dat deze geneesmiddelen zowel goede als slechte micro-organismen vernietigen. Na een antibioticakuur kan het weken duren voordat het microbioom is hersteld. Neem daarom alleen antibiotica als het echt nodig is en volg het medische advies nauwgezet op.

Start vandaag

Ondersteun je welzijn1 & immuniteit2 met

Met Probify Daily Balance

Ontdek Please Select a Variant Koop nu

Ondersteun je spijsvertering3 met

Met Probify Digestive Support

Ontdek Please Select a Variant Koop nu
WHERE TO BUY BUY ONLINE AND IN STORE AT: