Overslaan en naar de inhoud gaan
articleimg-symptoms
< Alle tips

Tekenen dat je darmen een boost nodig hebben

Het spijsverteringsstelsel is een van de meest complexe systemen van het lichaam en is de sleutel tot ons voortbestaan.

Zonder een goed geoliede machine om voedsel in brandstof om te zetten, zou ons lichaam niet de energie hebben om te functioneren. Maar de spijsvertering is niet het enige waarvoor we op de darmen vertrouwen. Wetenschappers zijn erin geslaagd om verbanden bloot te leggen tussen de gezondheid van de darmen en een reeks schijnbaar ongerelateerde gebieden, zoals immuniteit, geestelijke gezondheid, slaap, hersenfunctie en huidgezondheid en meer.Het is dus mogelijk dat sommige veel voorkomende symptomen in feite verband houden met de gezondheid van onze darmen.

Wat proberen je darmen je te vertellen?

Gezonde darmen bevatten een gevarieerde gemeenschap van micro-organismen die samenwerken om een reeks essentiële taken uit te voeren, zoals onverteerd voedsel afbreken, vitamines synthetiseren en afscheiden, neurotransmitters zoals serotonine produceren, het aantal schadelijke micro-organismen onder controle houden en nog veel meer.

Als je darmflora uit balans is, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn, en je legt misschien niet altijd het verband.

  • Gastro-intestinale problemen : Problemen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie, diarree, slechte adem en brandend maagzuur kunnen allemaal waarschuwingssignalen zijn dat je darmen niet zo gezond zijn. Als de darmflora uit balans is, heeft het spijsverteringsstelsel meer moeite om voedsel te verwerken en afvalstoffen doeltreffend af te voeren. Als ze de kans krijgen, kunnen ook 'slechte' bacteriën welig tieren, wat tot ernstigere problemen leiden, zoals bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO).

  • Slaap- en stemmingsstoornissen : De darmen produceren ongeveer 95 % van de serotonine in het lichaam – een hormoon dat de stemming en de slaap beïnvloedt. Ongezonde darmen kunnen dus het serotonineniveau verlagen en leiden tot problemen zoals slapeloosheid of slecht slapen. Dergelijke problemen maken ons vatbaarder voor angst en stress. Slaap en darmgezondheid zijn onderling verbonden. Studies hebben namelijk aangetoond dat slecht slapen, slaapgebrek of inconsistente slaap een negatieve invloed hebben op de darmflora.

  • Voedselintoleranties : In tegenstelling tot voedselallergieën of -gevoeligheden, die verband houden met het immuunsysteem, komen voedselintoleranties voor als we moeite hebben om bepaalde voedingsmiddelen te verteren. De vermoedelijke oorzaak hiervan is een gebrek aan de juiste soort bacteriële enzymen in de darmen. Een gebrek aan bacteriën zoals Bacillus subtilis bijvoorbeeld kan betekenen dat het spijsverteringsstelsel grote moeilijkheden heeft om de eiwitten in gluten af te breken. Dit leidt tot symptomen die vaak in verband worden gebracht met glutenintolerantie.

  • Huidaandoeningen : Aandoeningen zoals eczeem, rosacea, acne en droge huid kunnen verband houden met een slechte gezondheid van de darmen. Beschadiging van de darmwand als gevolg van een onevenwichtige darmflora betekent dat gifstoffen uit de darmen in de bloedbaan kunnen lekken en elders in het lichaam ontsteking en irritatie kunnen veroorzaken. Zo kan een suikerrijk dieet de 'slechte' bacteriën in de darmen voeden, waardoor het moeilijker wordt om een gezond evenwicht in stand te houden.

  • Moeilijkheden om gewicht onder controle te houden : Een onevenwichtige darmflora maakt het voor je lichaam moeilijker om voedingsstoffen op te nemen, vitamines te synthetiseren, vetten op te slaan en de bloedsuikerspiegel te regelen. Als gevolg hiervan kunnen onverklaarbare gewichtsschommelingen optreden. Een gebrek aan bacteriën die butyraat produceren, kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je je vaker hongerig voelt. Butyraat stimuleert namelijk de afscheiding van darmhormonen die onze hersenen het signaal geven dat we ons verzadigd voelen.

Start vandaag

Ondersteun je welzijn1 & immuniteit2 met

Met Probify Daily Balance

Ontdek Please Select a Variant Koop nu

Ondersteun je spijsvertering3 met

Met Probify Digestive Support

Ontdek Please Select a Variant Koop nu
WHERE TO BUY BUY ONLINE AND IN STORE AT: